1. Tiltakshaver (byggherre/hjemmelshaver):
Her skal du gi alle opplysninger som er nødvendig for at kommunen skal kunne kontakte deg eller det sameie/organisasjon som søker om utslippstillatelse.
2. Ansvarlig søker
Her skal du fylle ut opplysninger om den som er ansvarlig for utførelsen av anlegget ditt. Kommunen stiller krav om at ansvarlig søker skal ha ADK1 dersom det er et infiltrasjonsanlegg. Som regel benyttes en rørlegger til dette formålet.
3. Søknaden gjelder
Her skal du oppgi om søknaden gjelder et nytt utslipp eller en vesentlig økning av utslipp. Du må oppgi om søknaden gjelder helårsbolig, fritidsbolig og/eller annen bygning, samt antall bygninger i de ulike kategoriene. Hvis vannklosett skal installeres eller er installert allerede, må dette oppgis. Med vesentlig økning menes for eksempel installering av vannklosett, dusj, bad eller våtrom, at flere områder kobles til anlegget etc. Ta kontakt med kommunen dersom du er i tvil om hva som er vesentlig økning.
3. Eiendom/byggested
Her skal du oppgi bygningens eller bygningenes gårdsnummer og bruksnummer, samt adresse. Gårds- og bruksnummer kan du få ved å henvende deg til kommunen.
4. Utslippssted
Her skal du gi opplysninger om utslippsområdet. Det vil si om avløpsvannet går til innsjø, bekk/elv, elvemunning, osv. Avløpsanleggets plassering og utslippssted skal merkes av på kartet. På samme kart skal du også merke eventuell vegadkomst (for slamtømming, vedlikehold etc.). Kartet skal vedlegges søknaden (vedlegg 7d). Gjelder søknaden utslipp til vann, må du oppgi hvor mange meter under laveste vannstand det slippes ut (utslippsdyp).
5. Eventuelle merknader
Fylles ut om nødvendig.
6. Rensing
Du må sjekke med kommunen om utførelsen av det planlagte avløpsanlegget er i samsvar med kommunens planer etter plan- og bygningsloven. Hvis utførelsen av avløpsanlegget ikke er i samsvar med kommunens planer, må du innhente samtykke fra plan- og bygningsetaten. Husk å oppgi dato for når samtykket ble gitt. Dersom anlegget ligger i regulert område er det krav om avløpsplan før det gis utslippstillatelse. Da er det mulig å søke om dispensasjon fra kravet om avløpsplan dersom en har relevant begrunnelse, ta kontakt med kommunen.
- Det kan være nyttig å ta kontakt med kommunen eller en fagkyndig for å få nødvendig informasjon eller veiledning om hvilket rensekrav som gjelder der du planlegger utslipp. Du kan også få en fagkyndig til å gjøre vurderingene for deg.
Under punktet ”Type renseanlegg” skal du oppgi hva slags renseanlegg du ønsker å installere. Gjelder søknaden minirenseanlegg skal “Tillegg for minirenseanlegg” også fylles ut.
Anleggets dimensjonerte størrelse skal angis i antall personekvivalenter pe. Dette vil du kunne finne for eksempel i anleggsleverandørens dokumentasjon. Vurdering av hvor stort anlegg du skal velge bør gjøres med et perspektiv på 10 år. Anlegget bør uansett ikke være dimensjonert for mindre enn 5 pe.
Personekvivalenter er et mål på mengde organisk materiale i avløpsvannet. Man kan finne pe på flere måter, men som hovedregel sier vi at:
- Utslipp fra hus og hytter med innlagt vann og vannklosett: 1 person bidrar med 1 pe
- Uslipp fra hytter med innlagt vann uten vannklosett: 1 person vil bidra med 0,3 pe
- Utslipp fra hytter uten innlagt vann og vannklosett: 1 person vil bidra med 0,1 pe
Ta kontakt med kommunen hvis du er usikker på hvordan du beregner utslippets forventede størrelse.
- Eksempel 1:
Hus med innlagt vann og vannklosett, husstand med seks personer: 1 pe/person * 6 personer = 6 pe i avløpsvannet.
- Eksempel 2:
3 hytter med innlagt vann og vannklosett og 10 sengeplasser i hver hytte1): 3 * 1 pe/person * 10 sengeplasser = 30 pe i avløpsvannet.
- Eksempel 3:
Hytte med innlagt vann uten vannklosett, 10 sengeplasser: 0,3 pe/person * 10 personer = 3 pe i avløpsvannet.
Det vil variere hvor mange personer som oppholder seg på en hytte. Når man skal beregne forventet antall personekvivalenter må man ta utgangspunkt i maksimum antall personer på hytten til samme tid. Antall sengeplasser kan være et godt mål på maksimum antall personer/maksimum belastning.
7. Vedlegg til søknaden
Søknaden regnes ikke som fullstendig før alle nødvendige vedlegg foreligger. Mangler det vedlegg vil søknaden ikke kunne bli behandlet. Under finner du en liste over nødvendige vedlegg med forklaring.
- Navn på nøytral fagkyndig (person/firma) som har bistått med valg av rensemetode og/eller dokumentasjon av rensegrad
- Her skal du oppgi hvem (nøytral fagkyndig peson/firma/leverandør) som har bistått deg med utforming, dimensjonering og installasjon av renseanlegg og dokumentasjon av rensegrad. Vær oppmerksom på at dokumentasjon av anleggets rensegrad skal være utført av nøytral fagkyndig.
- Hvis du skal installere et ferdigprodusert minrenseanlegg må dette være testet i henhold til eN12566-3. Sjekk at rensegraden som er angitt på CE-merket til minirenseanlegg tilfredstiller rensekravet for ditt utslipp (du har angitt rensekrav under pkt 5 rensegrad). For alle andre renseanlegg må det dokumenteres at anerkjent dimensjonering og utforming er benyttet.
- Begrunnelse for ønske om unntak fra §§ 12-8 til 12-9 eller relevant dokumentasjon
- Hvis du søker om unntak fra lokal eller sentral forskrift, dvs. dispensasjon. Vær oppmerksom på at dersom det søkes om unntak fra krav, gjelder ikke kommunens absolutte saksbehandlingsfrist på seks uker.
- Prosjektering og beskrivelse av anlegg
- Prosjektering av anlegget gjelder fortrinnsvis ved infiltrasjonsanlegg. Dersom det er godt tilrettelagt for infiltrasjon kan en lokal utføre prosjektering, ellers må du ha en nøytral fagkyndig.
- Vær oppmerksom på at dokumentasjonen skal være utført av fagkyndig. Vedlegget skal også inneholde en beskrivelse av anlegget (type/modell/leverandør etc.) og hvordan det skal drives.
- Plassering av avløpsanlegg, utslippssted, eiendomsgrenser og vegadkomst (for slamtømming, vedlikehold osv) på kart i målestokk 1:5000 eller større. Kum skal oppgis med koordinater.
- Pga. slamtømming ønsker vi plassering av tanken (dvs. lokket) med koordinater. Koordinater kan finnes enkelt ved bruk av Sør-Aurdals hjemmesider, ta ellers kontakt med kommunen for hjelp. Koordinatene skal være ca. bestemt, VKR vil korrigere plassering ved første tømming. Her skal du gi opplysninger om utslippsområdet. Det vil si om avløpsvannet går til innsjø, bekk/elv, elvemunning, osv. Du skal også oppgi navn på lokalitet og kartkoordinater. Kart kan du finne på kommunens hjemmeside, gå inn på kart - Valdres. Finn ønsket område og trykk på knapp med XY og linjal, deretter på plasseringen av kumlokket, og dermed blir koordinatene oppgitt. Du vil også kunne få tak i kart ved henvendelse til kommunens planavdeling og Fylkeskartkontoret. Husk å oppgi hvilket kartdatum du bruker. For eksempel UTM32 euref 89.
- Avløpsanleggets plassering og utslippssted skal merkes av på kartet. På samme kart skal du også merke av eiendomsgrenser og eventuell vegadkomst (for slamtømming, vedlikehold etc.). Kartet skal vedlegges søknaden (vedlegg 6d).
- Liste over eiendommer tilknyttet avløpsanlegget med gnr., bnr. og adresse
- Hvis du skal knytte deg til et eksisterende renseanlegg må du legge ved en liste over hvilke bygninger som allerede er tilknyttet anlegget. Gnr. og bnr for disse bygningene får du ved henvendelse til kommunen. Hvis det ikke er flere bygninger knyttet til anlegget skal du sette kryss i boksen ikke relevant.
- Oversikt over interesser som blir berørt (drikkevannsforsyning, rekreasjon, næringsvirksomhet etc). Beskrivelse av tiltak for å motvirke interessekonflikter og tiltak for å ivareta helse og miljø.
- Brukerinteresser knyttet til utslippsstedet vil ha stor betydning for plassering og utforming av renseanlegg eller utslippspunkt. Vedlegget skal inneholde en vurdering av interesser som kan/vil bli berørt av utslippet (for eksempel drikkevann, bading, fiske, turløyper etc.) og utslippsstedets plassering i forhold til brukerinteresser. Hvis du er i tvil kan det være nyttig å kontakte en fagkyndig som kan foreta en nøytral vurdering.
- Alle drikkevannsinteresser, (evt. andre brukerinteresser,) inkludert egen brønn, skal undersøkes og dokumenteres i en avstand på 100 m fra infiltrasjonsanlegget. Alle brukerkonflikter, dvs. mulige brukere av vann i denne avstand fra anlegget, skal for det første varsles. For det andre skal de tegnes inn på kart med avstand. For det tredje skal det dokumenteres (av fagpersonell – se Lokal forskrift) at de ikke påvirkes av det omsøkte anlegget.
- Dersom det er mulige brukerkonflikter til vann fra anlegget skal det søkes om alternative løsninger. Primært skal det etableres felles løsninger for drikkevann eller avløp. Dersom dette ikke er ønskelig skal det etableres biologiske løsninger.
- Oversikt over hvem som er varslet
- Nabovarsel. Du må lage en liste over hvem som har blitt varslet og du må legge ved kvittering på at varsel er sendt de respektive (for eksempel kvittering på rekommandert sending eller underskrift).
- Eventuelle mottatte klager/protester
- Hvis du har mottatt klager/protester skal disse legges ved søknaden. Hvis du ikke har mottatt klager/protester krysser du av i boksen ikke relevant.
- Søknad om ansvarsrett og kontrollerklæring
- Leveres av ansvarlig søker. Skjemaer ligger på kommunens hjemmesider.
7. Eventuelle merknader (ikke obligatorisk)
Her kan du skrive eventuelle merknader du mener er nyttig informasjon for kommunen når søknaden skal behandles.
8. Underskrift og erklæring
Merk at det er tiltakshaver som skal undertegne søknaden. Tiltakshavers underskrift innestår for at det er gitt riktige og fullstendige opplysninger og at eier forplikter seg til å følge de angitte bestemmelsene, herunder bestemmelser som gjelder drift og vedlikehold.
9. Ferdigmelding
Når anlegget er ferdig skal det leveres ferdigmelding. Det skal alltid gis tilbakemelding til kommunen når anleggsarbeidet påbegynnes. Dersom kommunen ikke kan stille på befaring under byggeprosessen skal det tas bilder av anleggsarbeidet som dokumenterer at arbeidene utføres i henhold til gjeldende forskrifter.