Fortsatt nynorsk som hovedmål
Fortsatt nynorsk som hovedmål ved Bagn skule vil medføre to elevgrupper på flere klassetrinn. Per i dag er det opprettet to elevgrupper i to årstrinn, mens to trinn er rene bokmålsgrupper. Dersom tendensen med økning i søknader om skifte av hovedmål vedvarer, vil det være sannsynlig at det også må opprettes to elevgrupper i flere trinn ved skolen, jf. Opplæringsloven § 2-5, fjerde ledd.
Det er ingen automatikk i at skolen kan øke lærerressursene dersom minst 10 elever på et trinn ønsker skriftlig opplæring på et annet hovedmål enn det kommunen har vedtatt, kun omdisponering. Skolen vil derfor, så lenge det er forsvarlig, opprette egne elevgrupper på trinnet ved å omdisponere lærere fra andre trinn. Trinn med to elevgrupper vil miste fleksibiliteten det gir ved å kunne ha større grupper og flere voksne. Omdisponering av lærere vil i tillegg medføre færre lærerressurser på andre trinn. Omdisponering av lærerressurser vil slik ha betydning både for trinn der det er opprettet to elevgrupper, men også for trinn som har skriftlig opplæring på ett hovedmål.
Elevgruppene som har bokmål som hovedmål, får bøker på bokmål i alle fag, samtidig som de andre elevene på trinnet får bøker på nynorsk i alle fag. Foresatte kan hvis de ønsker det, selv velge målform i lærebøkene til elevene, med unntak av norskopplæringen, der undervisningen skal foregå på hovedmålet. Skriftlig undervisning og opplæring vil bli på nynorsk og bokmål samtidig i trinn med to elevgrupper, ettersom de to målformene er nedfelt som likestilte i norsk lov. Alle elever vil slik møte både nynorsk og bokmål gjennom undervisningen. Plakater i klasserommene, oppslag og informasjon på tavla blir på begge målformer, mens informasjonsskriv hjem blir på nynorsk, ettersom nynorsk er hovedmålet ved skolen. Meldinger til den enkelte elev blir på målformen eleven har.
Skifte av hovedmål til bokmål
Et skifte av hovedmål ved Bagn skule innebærer at alle elevene på skolen får bokmål som hovedmål. Skriftlig opplæring vil foregå på bokmål i alle trinn, og elevene vil få bøker på bokmål. Foresatte kan hvis de ønsker det, selv velge målform i lærebøkene til elevene, med unntak av norskopplæringen, der undervisningen skal foregå på hovedmålet. Plakater i klasserommene, oppslag og informasjon på tavla blir på bokmål. Informasjonsskriv hjem og meldinger til den enkelte elev blir også på bokmål, ettersom bokmål er hovedmålet ved skolen.
Egne elevgrupper som er opprettet med bokmål som hovedmål oppløses, ettersom alle elevene får bokmål som hovedmål. Bortfall av egne elevgrupper vil øke fleksibiliteten ved trinnene, og medføre at lærerressurser blir jevnere fordelt.
Dersom kommunestyret vedtar et skifte av hovedmål ved Bagn skule, vil fremdeles foresatte som ønsker annet hovedmål for sitt barn kunne søke om det. Forutsatt at flere enn ti foresatte søker om nynorsk som hovedmål for sitt barn på ett trinn, vil det måtte opprettes en egen elevgruppe for trinnet med nynorsk som hovedmål. Dette kan være aktuelt for å minske belastningen for de eldste elevene på skolen som har hatt nynorsk i hele opplæringsløpet sitt. Elever som til nå har hatt nynorsk som hovedmål, og som ikke tilhører et trinn der det eksisterer en egen elevgruppe, må skifte hovedmål fra nynorsk til bokmål.
Utfordringer som kan oppstå ved flere elevgrupper
Undervisning på to målformer i ett trinn kan oppleves utfordrende for elever, ved at de må forholde seg til to skriftspråk samtidig i opplæringen. Dette kan være særlig utfordrende i begynneropplæring og til skriftspråket er automatisert.
To elevgrupper i et trinn kan være begrensende i forhold til samarbeid mellom elever på tvers av grupperinger.
Videre opplæring fra 8. årstrinn
De to siste årene i grunnskolen skal elevene ha undervisning i både bokmål og nynorsk jf. opplæringsloven § 2-5, sjette ledd.
Fra og med 8. årstrinn velger elevene selv om de skal bruke bokmål eller nynorsk som skriftlig hovedmål, uavhengig av hovedmål på barnetrinnet.