Psykisk helse og rusomsorg arrangerer gruppe i kunst og uttrykksterapi

Gruppeterapeuter Irene Mandt (t.v) og Tone Øverby - Klikk for stort bilde

Vi starter opp Kunst og uttrykksterapigruppe:
Tirsdag 8.oktober 2019 kl. 13.30 – 15.00.
Gruppa går over 10 tirsdager frem til 10.desember.

Kurssted: Skoglund (gamle barnehagen)

Gruppeledere: Tone Øverby og Irene Mandt

Ta kontakt med Irene Mandt på telefon etter 27. september på telefon 912 43 697 hvis du ønsker å delta, så vi kan ta en prat for å vurdere om dette kan passe for deg. Gruppen kan bestå av inntil 8 personer.

Hva er kunst og uttrykksterapi?

Dette er en terapiform som bruker det kreative potensialet vi alle har til å bearbeide og forstå små og store problemer livet kan gi oss. Å være spontan, skapende og kreativ kan vekke glede og en indre styrke. Denne tilstanden gjør at man kommer i kontakt med helt spesielle ressurser, og litt etter litt integrere ukjente sider ved seg selv. Kunst og uttrykksterapi kan være til stor hjelp ved for eksempel livskriser, stress, uro, angst, sorg, depresjon og utmattelse. I dag brukes kunst- og uttrykksterapi over hele verden, inkludert både i privatbehandling, ved institusjoner og offentlige sykehus i Norge, for eksempel ved enkelte DPS.

Hva kan uttrykksterapi hjelpe med?

Gi støtte og hjelp når ting man opplever blir for vanskelig å takle alene. Terapien kan gjøre det lettere å forstå både seg selv og andre, og vise veien ut av vanskelighetene. Uttrykksterapi kan også hjelpe til å få tilbake mer energi og pågangsmot, hvis man føler at livet har gått litt i stå, og man ikke riktig vet hvorfor.

Male/bildeterapi

I male/bildeterapi benyttes bilder som uttrykks- og kommunikasjonsmiddel, og terapien er basert på teorien om at et hvert menneske, uavhengig av tegneferdigheter, kan gi uttrykk for sine følelser gjennom bilder. Ved å uttrykke seg på denne måten blir man et skapende menneske, og tegningen kan fungere som et supplement til ord, eller det kan lede til at man lettere finner frem til det man trenger å snakke om. Maleterapi er en sterk og effektiv form for kommunikasjon. Den kreative prosessen er helende i seg selv, og kan åpne opp for tanker og følelser som ellers ville forblitt ukjent og ubevisste. Bildeterapi kan være et godt alternativ for personer som synes det er vanskelig å kommunisere om det som er vanskelig. Det gir innestengte følelser en bedre mulighet til å komme til overflaten.

Må man ha kunstneriske anlegg for å nyttiggjøre seg kunst- og uttrykksterapi?

Det trengs overhode ingen kreative eller kunstneriske evner! Her skal det ikke tegnes en flott tegning. Det viktige er at man uttrykker seg og gjør det ut fra sitt ståsted.

Hvorfor uttrykksterapi?

En tegning kan fortelle oss mer, enn vi bevisst er klar over. Musikk eller et bilde kan for eksempel noen ganger åpne usynlige dører osv. Veien vi må gå for å nå inn til våre indre rom, går ikke nødvendigvis i samme retning. For en kan det være tegning og veiledning som fører frem og for andre bare veiledning. Det kan enten arbeides individuelt eller i gruppe. Psykiater, teaterskaper og filosof Jacob Levy  Moreno (psykodrama) mener at kreativitet er grunnlaget for vår problemløsning. At den kreative kilden er utømmelig forutsetning i alle mennesker, men at det er opp til hver enkelt å kjenne etter og frigjøre sin kreativitet. Uttrykksterapi er også en godt egnet terapiform for barn, som mange ganger lettere uttrykker seg kreativt enn språklig.

Håper at du tenker at dette kan være noe for deg.

Velkommen til å ta kontakt med Irene Mandt på telefon 912 43 697.