Er det riktig at beboerne ved Hedalsheimen ikke lenger kan spise middag sammen? Som det står i innlegget.
Nei, det er ikke riktig. Det er felles middagsservering som har vært gjennomført av helsepersonell i Hjemmetjenesten, til beboere i de ordinære omsorgsleilighetene ved Hedalen bo- og servicesenter, som nå avvikles. Dersom beboerne ønsker å spise middag sammen i felles stue, har de fortsatt mulighet til det. De har da anledning til å varme middagsporsjonen sin i microbølgeovn som står ved felles stue. Vi ser at for noen vil dette kunne by på litt utfordringer, mens for andre vil dette kunne løses fint med opplæring i bruk av mikrobølgeovnen. Alle som vurderes å ha behov for bistand fra helsepersonell til ernæring vil få dette.
Kommunens tilbud til eldre er allerede skralt. Bortsett fra et dagtilbud for demente med 5 plasser på Bagn, finnes det ikke et kommunalt dagtilbud. Det er frivillige som sørger for onsdagstreff og felles hygge for beboere og eldre i Hedalen. Er det riktig at det ikke er noens dagtilbud ellers i kommunen, men fem plasser på Bagn? Er det planer om å gjøre tiltak her?
Kommunen er lovpålagt å ha dagtilbud for hjemmeboende personer med demens, og vi har dette med 6 plasser som er lokalisert på Bagn. Dette er et tilbud for beboere fra hele kommunen, og plass tildeles etter søknad.
Så er vi så heldige at vi har frivillige som arrangerer treff for seniorer på onsdager ved Hedalen bo- og servicesenter og torsdager ved Solbraut bo- og servicesenter (på Bagn). Disse tilbudene er åpne både for de som bor i omsorgsleilighetene der, samt for andre seniorer. Det mulighet for å kjøpe og spise middag for de som ønsker det, på disse treffene.
Det kan også nevnes at «Den kulturelle spaserstokken» (styres av kulturavdelingen i kommunen) arrangerer konserter ved de to nevnte bo- og servicesentra, med til sammen 8 konserter per år (4 på hver plass). I Sør-Aurdal er eldrerådet og frivilligsentralen med i planlegging og gjennomføring av programmet. Dette har for så vidt ingenting med middagsservering å gjøre, men synliggjør et tilbud til de eldre.
Er det slik at beboere ved Sør-Aurdalsheimen også må spise middagen på rommet sitt, eller praktiserer kommunen ulik behandling av eldre? Hvordan er praksisen på Sør-Aurdalsheimen med de eldre og måltider? Er det slik at det er én praksis for Hedalsheimen og en annen for Sør-Aurdalsheimen?
Her er det viktig å påpeke at dette er to forskjellige omsorgsnivå. Sør-Aurdalsheimen er kommunens institusjon/ sykehjemstilbud, der de av våre tjenestemottakere/ pasienter med høyest omsorgsnivå får tjenester. Her servers middag enten i felles stue eller på den enkeltes rom, alt etter hva pasienten ønsker.
Hedalen bo- og servicesenter er ordinære omsorgsboliger/- leiligheter der beboerne bor i egne leiligheter og mottar tjenester fra hjemmetjenesten etter behov, det samme gjelder Solbraut bo - og servicesenter på Bagn. (søknad/ vedtak). Dette på lik linje med andre hjemmeboende. Vi har noen tjenestemottakere ved Hedalen bo- og servicesenter som har vedtak om bistand av helsepersonell til ernæring, og de har fått/ får det uavhengig om det er felles middagsservering eller ikke. Antallet beboere som har benyttet seg av felles middagsservering har variert, da flere også ønsker å spise middag i egen leilighet.
Til orientering har «en fløy» ved Hedalen bo- og servicesenter, med 5 leiligheter, siden 2012 vært organisert som bemannet bofelleskap. De som bor der, spiser felles middag i stue tilknyttet bofellesskapet. Dette er et omsorgsnivå mellom sykehjem og «vanlig» omsorgsleilighet.
Hvor mye sparer kommunen i kroner og ører på tiltaket: "De to ansatte som serverte middag, skal være tilgjengelig ute i hjemmesykepleien?
Endringen handler mest om hvordan vi klarer prioriteringen av ressursbruk for de ansatte i lys av alle helsefaglige oppgaver som må gjøres, samt bemanning- og rekrutteringsutfordringer. Forberedelser, servering og opprydding etter fellesmåltid, låser mye tid for helsepersonellet i Hjemmetjenesten
Eventuelle kommentarer ellers?
Først og fremst vil vi si at vi gjerne skulle fortsatt med felles middagsservering til de som ønsker det ved Hedalen bo- og servicesenter. Med bakgrunn i kommunens behov for å prioritere lovpålagte tjenester jobbes det fortløpende med å vurdere ulike tilbud i alle tjenester. For helse og omsorg har blant annet tilbudet om felles middagsservering ved Hedalen bo- og servicesenter blitt vurdert i løpet av 2024. Prioriteringer må gjøres for å sikre forsvarlige helse- og omsorgstjenester, og Eldrerådet har vært med på drøftinger og vært orientert gjennom hele prosessen. Etter innspill fra Eldrerådet ble ulike alternativer vurdert – blant annet å spørre om frivillige kunne ta på seg middagsservering. Konklusjonen ble at de frivillige bidrar med mye allerede, og at vi ikke kunne forvente at noen skulle stille opp hver dag for dette oppdraget. Det ville dermed bli for uforutsigbart.
Det ble sendt ut et brev til beboerne i januar med informasjon om at tilbudet ville opphøre fra mars – altså for ei uke siden. Så har vi etter beste evne prøvd å svare på spørsmål og informere direkte til den enkelte, og med hjelp til å forberede overgangen. Vi gjør så godt vi kan tilpasninger til den enkelte og vil i overgangsfasen tilstrebe at den enkelte får dekket sine behov.
Vi ser i debattinnlegget at det er noen faktafeil, og håper med dette at det skaper et mer riktig bilde - eksempelvis nektes ikke beboerne å samles til felles middag
Til orientering så omtales Hedalen bo- og servicesenter ofte som Hedalsheimen på folkemunne. Da bygget ble åpnet i 1984 var navnet Hedalsheimen. Rundt år 2000 ble Solbraut bo- og servicesenter satt i drift på Bagn, og i den forbindelse vedtok kommunestyret at Hedalsheimen skulle skifte navn til Hedalen bo- og servicesenter( – dette for at vi skulle ha «to like» omsorgsboligkompleks/ «likt tilbud» i hver del av kommunen. Vi ser at det i blant kan oppstå misforståelser med hva «Hedalsheimen»/ Hedalen bo- og service er/ hvilket omsorgsnivå det er der. Det er ikke et sykehjem, men samlokaliserte omsorgsboliger med felles areal og mulighet for felles aktiviteter.