Skip Navigation Links(Hjem) > Aktuelt

Helsesøster - mer enn et sprøytestikk

Helsestasjon Bagn - Klikk for stort bilde Hva driver så helsesøstrene på med utenom å sette vaksiner, og å anbefale tran til barna? For det er kanskje det vi tenker på når vi hører om helsesøster.

Helsestasjonen har flere tilbud utenom vaksinering og tran. I Sør-Aurdal har vi barseltreff annenhver uke, foreldreforberedende kurs, BraMat kurs og foreldrekurs i Trygghetssirkelen for å nevne noe. Det er mye vi kunne tenke oss å fortelle om. Denne gangen har vi valgt å fortelle om ett tiltak som vi er spesielt fornøyde med, og som det er få andre helsestasjoner i Norge som har.

Dette tiltaket er Helsesøster i barnehagen. Siden 2013 har helsestasjonen flyttet 4 års besøket fra helsestasjonen, og ut i barnehagen. Når helsesøster skal besøke et barn som er fylt fire år, blir hun møtt av barn som sier «Hei! Helsesøster!». De håper på at det er deres tur til å bli med denne gangen, for dette synes de er morsomt og spennende. Noen ganger er det ett barn som fyller fire år, og andre ganger er det flere. I løpet av dagen har helsesøster blitt bedre kjent med barnet, fått sjekket syn og hørsel, tatt vekt og lengde, og gjort en enkel kartlegging av språk og motorikk. Foreldre, pedagog og helsesøster har på slutten av dagen en samtale sammen. Dette er et tiltak som både foreldre, barnehage og helsesøster er veldig fornøyde med. Når helsesøster besøker barnet i sitt naturlige og trygge miljø, opplever vi å bli bedre kjent. Dialogen mellom foreldre, barnehage og helsesøster er nyttig da vi får mulighet til å komme til tidlig inn før små utfordringer vokser til store problemer. Vi kan være med på å legge til rette for at barnet skal ha mulighet til å utvikle seg på best mulig måte. Foreldre får lufte små og store utfordringer med det å være foreldre, og kan bli mer trygge på og mestre foreldrerollen som kan oppleves utfordrende noen ganger.

Våren 2017 fikk helsesøstertjenesten nye retningslinjer. Her blir det sterkt anbefalt tverrfaglig samarbeid, og samarbeidet mellom helsestasjon og barnehage blir fremhevet. Dette har helsestasjonen i Sør-Aurdal tatt på alvor, og vi har til og med vært tidlig ute med tiltak for å få dette til. Det kan vi jo være fornøyde med.

Det er veldig motiverende å jobbe som helsesøster når vi får til slike tiltak på tvers, og å samarbeide med barnehagen oppleves som meningsfullt,  nyttig og morsomt. Vi håper på flere slike tiltak fremover.

Hanne-Norunn Enger
Fagleder helsestasjon

Publisert av Ann Carina Wold. Sist endret 30.05.2017
Tjenesteområde (1)